Wat is een stoomzuiger?

Een stoomzuiger is een apparaat waarmee u met behulp van stoom kunt reinigen en desinfecteren. Het vuil wat tijdens het stomen los geraakt kan met een stoomzuiger direct worden opgezogen. Dit is dan direct het grote verschil met een stoomreiniger die alleen kan stomen en waarbij u het vuil opneemt in de doek die aan de voet bevestigd is. Voor meer verschillen tussen een stoomreiniger en stoomzuiger verwijzen wij u graag naar het volgende overzicht.

Een stoomzuiger bestaat in de basis uit 3 hoofdcomponenten die hieronder verder worden toegelicht.

De stoomketel

De stoomketel oftewel drukketel is het hart van de stoomzuiger. De drukketel produceert de stoom waarmee u vervolgens kunt gaan reinigen. De drukketel is een afgesloten RVS tank die voorzien is van een elektrisch verwarmings element. Dit verwarmingselement verwarmd het water tot een temperatuur ver boven het kookpunt waarbij stoom ontstaat. Het verwarmingselement kan zich in de drukketel bevinden óf eronder, dit is afhankelijk van de producent.
Des te meer elektrisch vermogen, des te hoger de temperatuur en de daarmee samenhangende stoomdruk in de drukketel. In de regel is een stoomdruk van 4,5 – 5 Bar ruim voldoende om te reinigen. Dit komt overeen met ca. 150 – 160 graden Celcius. De stoomzuigers die Samudo levert beginnen dan ook bij deze druk maar Samudo kan ook stoomzuigers leveren met een hogere druk, d.w.z. 6 Bar tot zélf 8 Bar! In de regel is dit ruim voldoende voor de markt waar wij ons op focussen. Al onze stoomzuigers hebben een voeding van 230 V 50/60 Hz, dus geschikt voor de normale netspanning van 220-230V.

Een drukketel van een stoomzuiger is in de regel uitgevoerd met een magneetventiel en overdruk ventiel.

Het overdruk ventiel is een veiligheid waarmee een stoomzuiger altijd is uitgevoerd. Het ventiel is zo ontworpen dat deze bij een bepaalde druk open gaat en voorkomt daarmee dat een te hoge druk de drukketel zou kunnen laten exploderen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als een substantie in de ketel terecht komt die hiervoor niet geschikt is. Gebruik dus ook altijd producten die door uw leverancier worden geadviseerd voor o.a. het ontkalken van de stoomketel.

Het magneetventiel is een elektromechanisch ventiel wat u bedient vanuit het handvat om de stoom te laten ontsnappen uit de drukketel. Telkens als u op het knopje “stomen” drukt wordt de elektromagneet met stroom bekrachtigd waardoor deze een plunjer naar zich toetrekt en waarmee het ventiel vervolgens wordt geopend. U hoort deze normaal gesproken ook open en dicht gaan. Problemen met een dergelijk ventiel kunnen ontstaan indien de stoomzuiger niet goed wordt ontkalkt, het verkeerde water binnen krijgt óf het water in de drukketel té lang niet ververst is. Meer over dit onderwerp in deze blog op de website van SAMUDO.

De vacuummachine

Een vacuummachine is een apparaat wat onderdruk kan creëren en vervolgens de mogelijkheid creëert om iets op te zuigen. Een stofzuiger werkt volgens dit principe waarbij dat wat u opzuigt in een reservoir/zak wordt opgevangen. In de engelse taal wordt een stofzuiger ook niet voor niets een “vacuum cleaner” genoemd. Omdat een stoomzuiger ook water op kan zuigen is een vacuummachine nodig die meer onderdruk kan creëren dan een gebruikelijke stofzuiger. Je zou dan al snel kunnen concluderen dat ook een krachtigere motor nodig is die meer stroom verbruikt maar bij de stoomzuigers van SAMUDO is dat niet het geval. Deze zijn namelijk uitgevoerd met een uniek filter waardoor vrijwel geen zuigvermogen verloren gaat en dus geen zwaardere zuigmotor benodigd is. Wél is de zuigmotor vanwege dit type filter uitgevoerd met een separator wat ervoor zorgt dat lucht en water gescheiden worden. Meer hierover in het filter.

Het filter

Het filter van de stoomzuigers van SAMUDO is eigenlijk altijd een waterfilter. Dit heeft meerdere redenen:

  • Een waterfilter is veel beter in staat om de fijne deeltjes af te vangen dan welk filter dan ook.
  • Extra filters achter de opvangreservoir/stofzuigerzak zijn hierdoor overbodig.
  • Hierdoor ontstaat er minder verlies aan zuigkracht waardoor het rendement van een zuigmotor maximaal is.

Hoe werkt zo’n waterfilter dan zult u zich afvragen? Eigenlijk heel simpel. De stoomzuigers van SAMUDO zijn uitgevoerd met een vuilwaterreservoir wat voor aanvang van het stoomzuigen of alleen stofzuigen gevuld wordt met een laag water. Dit is dan ook direct het filter, oftewel het waterfilter. Water is het beste filter om vuil af te vangen. Na een regenbui voelt het niet voor niets altijd zo lekker fris buiten.

Het niveau in dit reservoir heeft een maximum wat wordt bewaakt m.b.v. een sonde die reageert op aanraking met water. Is het niveau te hoog, dan schakelt de motor direct uit. Ook schuimvorming in het reservoir wordt gedetecteerd en zal de stoomzuiger uitschakelen.

De luchtstroom met het daarin aanwezige vuil en/of water die ontstaat ten gevolge van het vacuum wat de zuigmachine creëert komt onder het waterniveau in het vuilwaterreservoir binnen. De motor van de zuigmachine hangt boven het vuilwaterreservoir en wordt met in eerste instantie met een korf beschermd tegen de eerste grotere vuildeeltjes die zich in het water bevinden. De motor van de zuigmachine is uitgevoerd met een separator. De separator lijkt op een korfje met rondom allemaal smalle inkepingen gezien vanaf de onderzijde naar boven en zit direct bevestigd aan de onderzijde van het ronddraaiende deel van de motor. Door het hoge toerental waarmee de separator ronddraait wordt lucht en water gescheiden en gaat dus alleen de lucht door de separator en motor heen. Deze combinatie tussen filter en vacuummachine is een unieke en vooral schonere manier van stofzuigen. Veel klanten gebruiken, zodra in bezit, de stoomzuiger uiteindelijk dan ook als vervanging van hun stofzuiger. Na elke stofzuigerbeurt gooi je het vuile water weg en begin je telkens met een schoon apparaat en niet met een vieze stinkende stofzuigerzak die al een paar maanden in de stofzuiger zit.

error: Deze content is beschermd!!